abs_nedir

ABS Nedir?

ABS Nedir?

ABS, ya da diğer adıyla Kilitlenme Önleyici Fren Sistemi (Anti-lock Braking System) , fren yaparken kilitlenme ve kayma riskini azaltmak için icat edildi. Bir frenleme olayı sırasında tekerleklerin kilitlenmesini ve kaymasını önleyerek sürücünün direksiyon kontrolünü kaybetmemesini sağlayan bir fren türüdür.

Kilitlenme önleyici fren sistemi 1953 yılında Fransız mühendis Jean-Claude Servanin tarafından icat edildi. Bu fikir, karısının arabasının çok hassas oldukları için kullanmakta zorlandığı geleneksel araç frenleriyle mücadele ettiğini gördüğünde aklına geldi.

Bu yazımızda ABS’nin nasıl çalıştığını, özelliklerini ve avantajlarını anlatacağız.

abs_ne_demek

ABS Ne demek? ABS Açılımı

ABS(Anti-lock Braking System), Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi anlamına gelir. Tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek aracın kaymasını engelleyen bir araç frenleme teknolojisidir. ABS sistemleri, fren hatlarına sıvı pompalamak için, ani frenleme sırasında veya kaygan yüzeylerde sürerken frenlerin kilitlenmesini engelleyen bir hidrolik mekanizma kullanır.

ABS sistemi iki bölümden oluşur: Birincisi, fren pedalına ne kadar sert bastığınızı ve ne kadar hızlı yavaşladığınızı izleyen kontrol modülüdür. İkincisi, aracınızı olabildiğince hızlı ve güvenli bir şekilde durdurmak için fren hatlarınıza ne kadar fren hidroliğinin pompalanacağını kontrol eden bir aktüatördür. Fren pedalına basmayı bıraktığınız anda kontrol modülü, fren hidroliğini deponuza geri bırakmak için bir aktüatörü tetikler.

ABS Tipleri ve Parçaları

ABS, Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemleri anlamına gelir. Tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek aracın daha hızlı ve güvenli bir şekilde durmasını sağlayan sistemdir. ABS, modern araçlarda yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak yolları daha güvenli hale getiriyor mu?

ABS’nin yoldaki çarpışmaların sayısını azaltabileceğini işaret eden birçok çalışma var. IAWSP derneği, ABS’nin çarpışmaları %40’a kadar azaltabildiğini belirten bir bilimsel veri yayınlamıştır.

abs

ABS Beyin Arızası Belirtileri

ABS beyin arızası yaygın bir otomotiv sorunudur. ABS, Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi anlamına gelir. Bu sistem, araç sert fren yaparken tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için tasarlanmıştır.

ABS beyin arızasının en yaygın nedeni, tekerlek hızını algılayan ve ardından motor kontrol ünitesine (ECU) bilgi gönderen hatalı bir sensördür.

ABS arızası birçok farklı nedenden kaynaklanabilir ancak basit bir yazılım güncellemesi ile veya arızalı sensörün değiştirilmesi ile giderilebilir.

Çarpışma Önleyici Sistemler ve ABS

Çarpışma önleyici sistemler bir süredir piyasadalar ve giderek daha fazla otomobil üreticisi tarafından kullanılıyorlar. Bilgisayar kontrollü bu sistemle ABS ile de entegre edilmiş durumdadır. Bu sistem temel olarak, aracın çevresini algılayan sensörler, kameralar ve ön radar sistemi sayesinde olası çarpışmaları öngörüp çarpışmayı önlemek için gerekli manevra ve frenlemeyi otomatik olarak yapmaktadır. Bu işlemlerin hepsini saliseler ile ölçülebilecek sürelerde yaptığı için ve çok daha kusursuz olduğu için Çarpışma Önleyici Sistemler, insan sürücülerden çok daha güvenli bir sürüş deneyimi sunar.

Gelecekte tüm araçların yapay zeka destekli çarpışma önleyici sistemlerine sahip olması çok olası duruyor. Böylelikle otomobil sektörü bir adım daha ileri gidecek, ulaşım çok daha güvenli ve kusursuz olacaktır.

 

Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Bize WhatsApp'tan Ulaşın!
1