Alternatör Nedir?
Alternatör Nedir?
Alternatör, aracın elektrik sistemi için ana güç kaynağıdır. Akünüz yeterli olduğu sürece aracınız alternatörsüz çalışabilir. Alternatör nedir, nasıl çalışır, arıza belirtileri gibi birçok soruya bu yazı cevap verecektir. Alternatör hakkında detayları birlikte öğrenelim.
Alternatör bir şarj cihazı olarak işlev görür. Halk arasında şarj dinamosu olarak da anılır. Araç hareket halindeyken sürekli şarj ederek akünün bitmesini önler. Alternatör aslında bir jeneratör yapısındadır ve motordan aldığı hareket enerjisini elektriğe çevirerek hem aküyü şarj eder hem de araçtaki diğer sistemlere güç sağlar.
Alternatör Kayışı
Dışarıdan bakıldığında arabanızdaki elektriği akünün ürettiğini düşünebilirsiniz ancak durum bu şekilde değildir. Akü, marş motorunun aracı çalıştırmak için ihtiyaç duyduğu elektriği sağlar. Akü arabayı çalıştırdıktan sonra alternatör, aracın tüm elektrik sistemleri için elektrik üretmeye başlar. Alternatörün elektrik enerjisi aküyü şarj etmek için kullanılır.
Çalışma prensipleri aynı olduğu için alternatöre eskiden jeneratör denilirdi. Arabanın içten yanmalı motoru tarafından üretilen enerji, aracın tekerleklerini hareket ettirir. Alternatörün tekerlek krankı, alternatör kayışı vasıtasıyla motordan aldığı hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür. Teorik olarak bu, hidroelektrik santrallerde krank mili üzerinden su geçirilerek elektrik üretilmesine benzer.
Alternatör kayışı, diğer adıyla v-kayışı, krank milinin hareketini motorun dışındaki kasnak vasıtasıyla su pompası, alternatör ve kompresör sistemine ileten kauçuk parçadır. Alternatör kayış uzunlukları ve genişlikleri her araç sistemi ve genişliği için özel olarak yapılmaktadır. Alternatör kayışı görevi gereği aldığı hareketi kayıpsız olarak iletmelidir. Bu alternatör kayışı bileşenlerini taşımak çok önemlidir.
Bir alternatörün tipik bir ömrü 10-15 yıldır ve kolay bozulan bir bileşen değildir. Ancak, arızalanırsa değiştirmek zorunda kalacağınızı unutmayın. Fiyatlar aracınızın marka ve modeline ve takmak istediğiniz alternatör markasına göre değişiklik gösterecektir.
Her şey birkaç küçük sorunla başlar: kısaca yanıp sönen bir uyarı ışığı, muhtemelen karartılmış farlar ve yanıp sönen birkaç gösterge. Belki de aracınızdan garip bir koku geldiğini fark ettiniz veya kaputun altından gelen bir ses duydunuz. Büyük olasılıkla birkaç alternatör sorunundan birini yaşıyorsunuz. Alternatör arızaları o kadar kritik bir sistem bileşenidir ki yavaş yavaş başlar ve sonunda aracınızı çalışmaz hale getirir.
Alternatör aslında birkaç parçadan oluşan basit bir parçadır ama her bileşenin görevi kritiktir. Esasen alternatör, santralin mekanik enerjisini indüksiyon yoluyla elektrik enerjisine dönüştürür. Alternatörün telleri, elektrik akımını indükleyen bir manyetik alan oluşturur. Bu akım, aracınızın elektrikle çalışan tüm ekipmanlarına güç sağlar. Arabanızın farlarından pencere motorlarına kadar birçok elektrikle çalışan sisteme güç sağlar. Alternatörün en önemli işlevlerinden biri aküyü tam olarak şarj etmek ve akünün aracı çalıştırmak için ihtiyaç duyduğu gücü sağlamaktır.
Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz: