Buji Nedir?
İçindekiler
Buji Nedir?
Buji, içten yanmalı motorların silindir kapağına takılan ve sıkıştırılmış yakıtı ateşlemek için elektrik kıvılcımı üreten elektrikli bir bileşendir. Buji nedir sorusu birçok araç kullanıcısının aklından geçmiştir. Bujiler, kalın yalıtımlı bir tel ile dışarıdan bir ateşleme bobinine veya manyeto devresine bağlanan, bujinin tabanındaki topraklanmış bir terminal yardımıyla silindir içinde bir kıvılcım aralığı oluşturan yalıtımlı bir merkez elektrota sahiptir. Dizel motorlar, havayı sıkıştıran ve ardından dizel yakıtı kendi kendine tutuştuğu ısıtılmış basınçlı hava karışımına enjekte eden sıkıştırma ateşlemeli motorlardır. Buji ateşlemeli motorlar ise yanmayı başlatmak için bujilere ihtiyaç duyar. Kızdırma bujileri, soğuk çalıştırma sırasında sıkıştırma ateşlemeli motorların daha iyi performans göstermesine yardımcı olabilir.
Hemen AraBujiler, motorun yanma odasında yanmanın gerçekleşmesi için gerekli bir bileşendir. Motorun güç sağlayabilmesi için yakıtı ateşlerler.
Buji Nasıl Ateşleme Yapar?
Buji, içinden yüksek voltaj akımı geçen metal bir silindirdir. Bu yüksek voltaj akımı, otomobilin elektrik sisteminin bir parçası olan bir ateşleme bobini tarafından oluşturulur. Bujinin iki elektrotu vardır ve yüksek voltaj akımı bir elektrottan diğerine atladığında yanma odasında yakıtı ateşleyen kıvılcımlar oluşturur. Otomatik ateşleme sistemleri, herhangi bir arabanın en önemli parçasıdır. Yakıtı, motoru çalıştırabilecek enerjiye dönüştürmekten sorumludurlar.
Buji Ömrü Ne Kadardır?
bujinin ömrü, bujinin tipi, kullanılan yakıtın kalitesi ve sürüş koşulları gibi bir dizi faktöre bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, araba bujileri 50.000 ila 150.000 kilometre arasında dayanacak şekilde tasarlanmıştır ve ortalama ömür bu aralıktadır.
Buji Bakımı ve Değişimi Nasıl Yapılır?
Arabanızın bujilerinin bakımı, motorunuzun sorunsuz ve verimli çalışması için önemlidir. CNR Motors olarak bu işlemin uzman bir teknisyen tarafından yapılmasını öneriyoruz. Yine de kendiniz yapmaya karar verdiyseniz Bujilerinizin bakımını yapmak için izleyebileceğiniz adımlar şunlardır:
- Bujileriniz için önerilen bakım aralığı için aracınızın kullanım kılavuzuna bakın. Bakım ve değişimin hangi aralıklarla yapılacağını görebilirsiniz.
- Buji anahtarı yardımıyla bujileri sökebilirsiniz. Bujide çatlak, korozyon veya elektrotta birikme gibi belirtiler olup olmadığını kontrol edin.
- Buji kirli veya aşınmışsa değiştirme zamanı gelmiştir. Aracınızın kullanım kılavuzunda veya bir tamirciye danışarak bulabileceğiniz doğru boyutta ve tipte buji kullanın.
- Yeni bujiyi takmadan önce merkez ve toprak elektrotları arasındaki boşluğu kontrol edin. Bunu sentil kullanılarak yapabilirsiniz. Kullanıcı kılavuzundaki teknik özelliklere uyması için boşluğu gerektiği gibi ayarlayın.
- Aşırı sıkmamaya dikkat ederek yeni bujiyi takın. Doğru montajı sağlamak için gerekirse bir tork anahtarı kullanın.
- İşlemi her buji için birer birer tekrarlayın.
Buji Değişimi
Motorunuz için bir buji ararken, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. Öncelikle motorunuzun markasını ve modelini bilmeniz gerekir. Ardından, üretici tarafından ne tür bir buji önerildiğini bilmeniz gerekir. Son olarak, incelemelere bakmalı ve diğer motorlarda ne kadar iyi performans gösterdiğini görmelisiniz.
Doğru buji, motorunuzun performansında büyük fark yaratabilir. Kötü bir buji, yakıt verimliliğinde sorunlara neden olabilir ve hatta ileride pahalı onarımlara yol açabilir.
Hemen Ara
Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz: