Direksiyon Kutusu Nedir? Arıza Belirtileri ve Tamiri
İçindekiler
Bir araç sahibiyseniz, muhtemelen “direksiyon kutusu” terimini epeyce duymuşsunuzdur. Peki direksiyon kutusu tam olarak nedir ve nasıl çalışır? Arıza belirtileri nelerdir? Bozulursa ne olur? Direksiyon kutusu tamiri nasıl yapılır? Bu yazımızda, aracınızın direksiyon sisteminin bu önemli bileşenine daha yakından bakacağız.
Direksiyon Kutusu Nedir?
Direksiyon kutusu, direksiyon simidinin dönme hareketini ön tekerleklerin yanal hareketine dönüştüren, otomobilin direksiyon sistemindeki bir bileşendir. Direksiyon simidinden aldığı tepkileri tekerleklere aktararak aracın istenilen yöne yönlendirilmesini sağlamakla görevlidir.
Direksiyon Kutusu Nasıl Çalışır?
Direksiyon kutusu direksiyon kolonunun altında bulunur ve direksiyon bağlantısına bağlı olan pitman koluna takılıdır. Direksiyon kutusu, direksiyon simidinin dönme hareketini pitman kolunun yanal hareketine dönüştüren bir dişli seti içerir. Direksiyon simidi döndürüldüğünde dişli seti, direksiyon bağlantısını hareket ettiren ve nihayetinde ön tekerlekleri döndüren pitman kolunu döndürür.
Direksiyon Kutusu Ne İşe Yarar?
Direksiyon kutusu, otomobilin direksiyon sisteminin kritik bir bileşenidir ve birincil işlevi, sürücüye aracın yönü üzerinde hassas bir kontrol sağlamaktır. Direksiyon kutusu olmadan, sürücü aracı yönlendiremez ve güvenli bir şekilde süremez.
Direksiyon Kutusunun Görevi Nedir?
Direksiyon kutusu, arabayı yönlendirmenin gerektirdiği strese ve yüke dayanacak şekilde tasarlanmış ağır hizmet tipi bir bileşendir. Uygun bakım ve özenle aracın ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak zamanla direksiyon kutusu yıpranabilir direksiyon sorunlarına neden olabilir.
Direksiyon Kutusu Parçaları Nelerdir?
- Direksiyon simidi
- Direksiyon mili
- Direksiyon amortisörü
- Bağlantı kolları
- Hidrolik direksiyon pompası
- Direksiyon mafsalı
Direksiyon Kutusu Arızası Belirtileri Nelerdir?
Direksiyon kutusu arızalıysa fark edebileceğiniz birkaç belirti vardır. Bunları aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
- Direksiyon simidinde aşırı oynama
- Direksiyon simidinin sertleşmesi
- Direksiyon simidinin gevşek ve dengesiz olması
- Direksiyon simidini döndürürken gıcırtı veya çarpma sesleri
- Düzensiz lastik aşınması
Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, daha fazla hasarı önlemek ve sürüş sırasında güvenliğinizi sağlamak için aracınızı mümkün olan en kısa sürede kalifiye bir tamirciye kontrol ettirmeniz önemlidir.
Hemen AraDireksiyon Kutusu Bozulursa Ne Olur?
Direksiyon kutusu bozulursa; direksiyon kontrolü tamamen kaybedilebilir, bu da son derecede tehlikelidir ve ciddi kazalara yol açabilir. Bazı durumlarda, direksiyon kutusu kademeli olarak arızalanabilir, bu da size semptomları fark etmeniz ve bir güvenlik tehlikesi haline gelmeden arabayı tamir ettirmeniz için zaman verir.
Hemen AraDireksiyon Kutusu Tamiri Nasıl Yapılır?
Direksiyon kutunuzun hasar gördüğünden veya aşındığından şüpheleniyorsanız, inceleme için aracınızı kalifiye bir servise götürmek en iyisidir. Sorunun nedeni belirlenebilir ve gerekli onarımları veya değişim yapılabilir
Direksiyon kutusu maliyetli bir parça olduğu için arızalandığı durumda ilk olarak tamir edilmesi değerlendirilir. Direksiyon kutusunun içerisindeki dişliler ve yağ sızıntılarını önleyen contaların kontrolleri yapılır. En yaygın sorunlardan biri direksiyon kutusu dişlilerinin hasar görmesidir. Bu durumda parça tamire uygunsa dişliler değiştirilir ve sızdırmazlık sağlanır.
Diğer bir durum arıza durumu ise yatakların hasar görmesidir. Aynı şekilde yataklar da yenileriyle değiştirilip sistem yağlanır ve sızdırmazlık sağlanır.
Bu yazı ortaklarımız tarafından desteklenmektedir Wigs
Hemen Ara
Direksiyon Neden Zor Döner?
Direksiyonun sert olmasının birkaç sebebi vardır. Bu sebepler aşağıda listelenmiştir:
- Arızalı Servo(Hidrolik) Direksiyon Pompası
Servo direksiyon pompası, direksiyon simidini döndürmenize yardımcı olan hidrolik basıncı oluşturmaktan sorumludur. Pompa arızalıysa direksiyon sertleşebilir. Servo direksiyon pompası arızasının en yaygın belirtisi, direksiyonu çevirirken duyulan tiz bir uğultu sesidir. Servo direksiyon pompanızın arızalandığından şüpheleniyorsanız yetkili bir tamirciye kontrol ettirmelisiniz. - Aşınmış veya Hasarlı Direksiyon Parçaları
Arabanızdaki direksiyon sistemi, direksiyon kutusu, rot kolları ve bilyeli mafsallar dahil olmak üzere birçok farklı bileşenden oluşur. Zamanla, bu bileşenler aşınabilir veya hasar görebilir, bu da direksiyonun sertleşmesine neden olabilir. Direksiyonunuz sertse ve titreşim, bir yöne çekme gibi belirtiler fark ederseniz, direksiyon bileşenlerinizi bir tamirciye kontrol ettirmenizin zamanı gelmiş olabilir. - Bozuk Rot Balans Ayarı
Rot balans ayarı, tekerleklerinizin yola ve birbirine göre açısını ifade eder. Tekerlekleriniz düzgün şekilde hizalanmamışsa, direksiyonunuzun sertleşmesine ve tepki vermemesine neden olabilir. Rot ayarınızı düzenli olarak kontrol ettirin ve gerekirse ayarlayın.
Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz: