

Fren Hidroliği Nedir? Ne İşe Yarar?
İçindekiler
Bir araba sahibi olarak, arabanızın sorunsuz çalışmasını sağlayan bileşenler hakkında temel bir anlayışa sahip olmanız çok önemlidir. Fren hidroliği, sizin ve aracınızın güvenliğini sağlayan önemli bir fren sistemi sıvısıdır. Bu yazımızda, fren hidroliğinin ne olduğuna, nasıl çalıştığına, azaldığında ne olduğuna, ne sıklıkta değiştirilmesi gerektiğine, fren hidroliğinin bitip bitmediğini nasıl anlayacağımıza ve fren hidroliğini nasıl kontrol edeceğimize değineceğiz.
Fren Hidroliği Nedir?
Fren hidroliği, fren pedalından gelen kuvveti fren kaliperlerine aktarmak için fren sisteminde kullanılan bir hidrolik sıvıdır. Yüksek kaynama noktasına ve düşük viskoziteye sahip glikol-eter ve silikon bazlı bir sıvıdır. Metalik fren bileşenlerinin korozyonunu önlemek ve artan sıcaklıklarda oksidasyonu azaltmak için yapısında inhibitör bulunur. Araçlarda kullanılan iki ana fren hidroliği türü DOT 3 ve DOT 4’tür. DOT 3 fren hidroliği binek araçlarda kullanılırken DOT 4 fren hidroliği ağır taşıtlarda ve yüksek performanslı araçlarda kullanılır.
Fren Hidroliği Nasıl Çalışır?
Fren pedalına basıldığında, fren sıvısı fren borularından geçerek fren kaliperlerine doğru itilir. Fren kaliperleri, fren pabuçlarını rotora veya kampanaya doğru bastırarak dışarı doğru itilen pistonlar içerir. Bu hareket, aracı yavaşlatan sürtünmeyi yaratır.
Fren Hidroliği Azaldığında Ne Olur?
Düşük fren hidroliği seviyeleri, fren gücü kaybına ve potansiyel bir güvenlik tehlikesine yol açabilir. Fren hidroliği azaldığında, fren hatlarına hava girerek frenlerin süngerimsi veya tepkisiz görünmesine neden olabilir. Frenlerinizi güvenli bir şekilde çalıştırmak için yeterli sıvıya sahip olduğunuzdan emin olmak için fren hidroliği seviyenizi düzenli olarak kontrol etmeniz çok önemlidir.
Hemen AraFren Hidroliğinin Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Fren hidroliği seviyenizin azaldığına dair birkaç işaret vardır. En göze çarpan işaretlerden biri fren pedalının yumuşaması veya sertleşmesidir. Diğer işaret, göstergedeki düşük fren hidroliği seviyesini uyarı ışığıdır. Bu işaretlerden herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede fren hidroliği seviyenizi kontrol etmelisiniz.
Fren Hidroliğinin Biterse Ne Olur?
Fren hidroliği biterse yaygın tabirle “frenler boşalabilir” ve çalışmasını durdurabilir. Frenlerin çalışmadığı durumda aracınızı farklı yöntemlerle durdurabilirsiniz. Fakat yine de bu güvenlik riskini almamalısınız.
Fren Hidroliği Ne sıklıkla Değiştirilmelidir?
Fren hidroliği kapalı sızdırmaz bir sistemde çalışır ve yıllarca kullanılabilir. Çevredeki nem ve toz zamanla hortumlar ve fren sisteminin diğer parçaları aracılığıyla sistemin içerisine girebilir ve hidrolik sıvısını kirletebilir. Sıvı içerisine karışan nem: fren sisteminde korozyona neden olabilir ve sıvının kaynama noktasını düşürebilir. Daha düşük kaynama noktası, fren sisteminin aşırı ısınması durumlarında sıvı buharlaşmasına yol açabilir ve hortumlarda hava yaparak fren performansını düşürür. Fren hidroliği her 50.000 kilometrede veya 2 yılda bir değiştirilmelidir.
Fren Hidroliği Seviyesi Nasıl Kontrol Edilir?
Fren hidroliği seviyesini kendiniz kontrol edebilirsiniz. İlk olarak, fren silindirinin yakınında bulunan fren hidroliği deposunu bulun. Deponun yanında minimum ve maksimum dolum çizgisi olacaktır. Kapağı çıkarın ve sıvı seviyesini kontrol edin. Sıvı seviyesi minimum dolum çizgisinin altındaysa, maksimum dolum çizgisine ulaşana kadar fren hidroliği ekleyin. Aracınız için tavsiye edilen tipte fren hidroliği kullandığınızdan emin olun.
Hemen Ara
Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
- Debriyaj Nedir? Debriyaj Arıza Belirtileri Nelerdir?
- En Yaygın Elektrik Arızaları
- Şanzıman Yağı Nedir? Ne Zaman Değiştirilir?