oto-ekspertiz

Ekspertiz Nedir?

Ekspertiz Nedir?

Araç satın alırken araçların temiz olması müşteri için çok önemlidir. Ancak alıcı bu durumu her zaman doğru bir şekilde tespit edemeyebilir. Araçtaki herhangi bir kusur satıcı tarafından gizlenebilir veya satıcı kusur olmadığını iddia edebilir. Bu durumlar aracın değerini de yükseltecektir. Aracın temiz olduğundan emin olmak için oto ekspertiz işlemi yapılmalıdır. Satıcının ve aracın güvenini kazanmak ve aracın gerçek piyasa değerini tespit etmek için alıcının bu süreçten geçmesi gerekir.
Yeni araba almayı planlayan kişiler, bir profesyonele götürerek herhangi bir sorun yaşayıp yaşamadıklarını görmek isterler. Bir profesyonel, geçmişte bir kaza geçirip geçirmediğini, herhangi bir parçasının değiştirilip değiştirilmediğini ve mekanik bileşenlerin bozulup bozulmadığını belirlemek için arabayı inceler. Otomatik değerlendirme süreci olarak bilinen süreçtir. Bu prosedür, araç için bir raporun oluşturulmasıyla sonuçlanır. Bireyin arabanın her yönünü görebileceği bildiriliyor. Şu anda, bu hizmeti sağlayan belirli işletme ve kişilerden oto ekspertiz hizmetleri alabilirsiniz.
Otomobil ekspertizini, ne olduğunu tartışırken otomobillerde kullanılan profesyonel bir test prosedürü olarak tanımladık. Tüm otomobiller bu prosedüre tabi değildir. Genel olarak ikinci el araçlar araç değerleme sürecinden geçmektedir. Satıcı arabasını satmak istese bile, onunla ilgili ayrıntıları saklamış veya onu etkileyecek herhangi bir değişikliği örtbas etmiş olabilir. Aynı zamanda arabada bayinin farkında olmadığı başka kusurlar da olabilir. Aracın temiz olduğundan emin olmak için, bir oto ekspertiz uzmanına göstermelisiniz.

 

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır?

Tipik olarak, değerlendirme prosedürü otomobillerin alım satımı sırasında gerçekleştirilir. Bu işlem sonucunda müşteri ile satıcı arasında güven oluşur. Araç değerlendirme süreci, alıcının haklarını korumanın yanı sıra satıcının ve aracın haklarını da korur. Tüm işlemler gerekli gadget’lar kullanılarak yapılır ve hepsi dijitaldir. Satıcı, otomatik değerlendirme sürecinden geçmeden satın alınan araçlarla ilgili tüm sorumluluğu reddetmekte özgürdür.
Size kolaylık sağlamak için, araba uzmanlığının genel bir tanımını oluşturduk. Bununla birlikte, otomatik değerlendirmenin geniş bir tanımı mutlaka en iyisi değildir. Oto değerlendirme nasıl yapılır sorusunun yanıtını vermek ve iyice netleştirmek bu nedenle hayati önem taşımaktadır. Hem alıcılar hem de satıcılar bu işleme çok önem verirler. Ekspertiz işlemi yapılmadan önce araç servise temiz bir şekilde gelmelidir. Kirli bir arabada boya muayenesi güvenilir sonuçlar vermez. serviste araç geliş işlemleri;
Sağlıklı bir değerlendirmeiçin önce süspansiyon testine getirilir. Bilgisayarlı bir cihaz, süspansiyon testi sırasında dört tekerleğin süspansiyonunu kontrol eder. Direnç eksikliği olup olmadığı, patlamış bölge olup olmadığı, görevini tam olarak yerine getirip getirmediği test sürecinde incelenir.

ekspertiz-nasil-yapilir
Süspansiyon kontrolünün ardından, aracın frenlerini kontrol etmek için bir fren test cihazı kullanılır. Bir makine frenlerin sıkma değerini ölçer. Dengesiz frenlere örneği olarak, dengesiz bir araç 130 km/sa gidireken fren yaptığında sağa veya sola çekecektir. Dört tekerleğin de eşit şekilde frenlemesi gerekir.
Ekspertiz sürecinde fren testinden sonra dinometre yani motor durum testi yapılır. Dyno testi için arabanın lifte kaldırılması gerekir. Liftle kaldırılan arabanın dinometre testinden önce şanzıman aksamında, motor bölgesinde veya aktarma organlarında herhangi bir darbe veya kırılma olup olmadığı incelenir. Bu bölgede yağ kaçağı gibi sorunlar olup olmadığı raporlanır. Dinometre yöntemi ayrıca motorun kapasitesini mutlak sınırına kadar zorlayacaktır. Zorlama işlemi sırasında bir deformasyon oluşursa, bu durum tehlike teşkil edebilir. Kontroller bittiğinde Dyno testi tamamlanmış olur.
El freni testi, diğer tüm testlere ek olarak yapılır. Bu test, tüm otomobil değerlendirme sürecinin iyi gitmesini sağlar. Maksimum sol ve sağ fren kuvvetlerini ölçüyoruz. Ardından isteğe bağlı kol kuvveti ölçümü, frenleme şiddetine göre tekerleklerin katkı payı ölçümü, sağ ve sol tekerlek arasındaki yüzde farkının hesaplanması, frenleme yoğunluğuna göre frenlerin yüzde hesabı ve kontrolü araç ağırlığına göre fren sistemi yeterliliği yapılmaktadır. Bu önlemlerin ardından aracın güvenliği tüm yönleriyle garanti altına alınacaktır.

 

Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

 

Bize WhatsApp'tan Ulaşın!
1