sarj-dinamosu

Şarj Dinamosu Nedir?

Şarj Dinamosu Nedir?

Şarj Dinamosu, aracın elektrik sisteminin çok önemli bir bileşenidir ve aküyü şarj etmek ve aracın elektrik sistemlerine güç sağlamak için elektrik enerjisi üretmekten sorumludur. Düzgün çalışan bir şarj dinamosu olmadan, arabanın aküsü hızla şarj kaybeder ve elektrik sistemleri çalışmayı durdurur. Önemine rağmen birçok araç sahibi, şarj dinamosunun ne yaptığını veya nasıl çalıştığını tam olarak bilmemektedir. Bu yazıda, şarj dinamosunun işleyişini inceleyeceğiz, bileşenlerini, işlevini ve bir aracın elektrik sisteminin işlevi açısından önemini tartışacağız. Bu yazının sonunda okuyucular, şarj dinamosunun ne olduğunu ve aracın işleyişinde nasıl hayati bir rol oynadığı hakkında kapsamlı bir anlayışa sahip olacaklardır. Bu yazıda sizin için şarj dinamosu nedir? Nasıl çalışır? Arızaları nedir? Gibi soruları yanıtlayacağız.

Şarj Dinamosu Nasıl Çalışır?

Şarj Dinamosu, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Aküyü şarj etmekten ve motor çalışırken aracın elektrik sistemlerine güç sağlamaktan sorumlu olan, aracın elektrik sisteminin çok önemli bir bileşenidir.

Şarj dinamosu motorun krank miline bağlı bir kayışla tahrik edilir. Motor çalışırken, krank mili, şarj dinamosuna güç sağlayan kayışı döndürür.

Şarj dinamosunun üç ana bileşeni vardır:

  • Rotor
  • Stator
  • Voltaj regülatörü

Rotor, şarj dinamosunun dahili bobinleri tarafından üretilen manyetik alan ile döndürülen bir şafttır. Stator, rotor etrafında düzenlenmiş bir dizi tel bobin içeren sabit bir bileşendir. Rotor dönerken, manyetik alan stator bobinlerinde bir elektrik akımını indükler.

Şarj Dinamosu ve Alternatör Aynı Şey Midir?

Evet, şarj dinamosu ve alternatör aynı şeydir. Şarj dinamosu daha çok halk arasında kullanılan bir terimdir.

Alternator-stator

Rotor ve Stator

Voltaj regülatörü, şarj dinamosunun çıkış voltajının düzenlenmesinden sorumludur. Elektrik sisteminin voltajını izler ve sabit voltajı korumak için alternatör tarafından sağlanan akım miktarını ayarlar.

Şarj dinamosu, bir arabanın doğru akım (DC) elektriğiyle çalışan elektrik sisteminde kullanılmaya uygun olmayan alternatif akım (AC) elektriği üretir. AC akımı DC’ye dönüştürmek için alternatör, akımın yalnızca bir yönde akmasına izin veren bir dizi diyottan oluşan bir doğrultucu kullanır. Doğrultucu, AC akımını DC’ye dönüştürür, bu daha sonra aracın aküsünü şarj etmek ve elektrik sistemine güç sağlamak için kullanılır.

Özetle, şarj dinamosu, motordan gelen mekanik enerjiyi, aküyü şarj etmek ve aracın elektrik sistemine güç sağlamak için kullanılan elektrik enerjisine dönüştürür. Bunu, statordaki sabit tel bobinlerde elektrik akımı indüklemek için dönen bir mıknatıslanmış rotor kullanarak ve ardından bir doğrultucu kullanarak AC akımını DC’ye dönüştürerek yapar. Voltaj regülatörü, elektrik sistemindeki yük ne olursa olsun alternatörün çıkış voltajının sabit kalmasını sağlar.

Şarj Dinamosu Parçaları

Şarj dinamosunun çalışmasını sağlayan birçok farklı parça bulunmaktadır. Şarj dinamosu parçalarını aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:

  • Diot tablası
  • Kasnak
  • Kömür
  • Konjektör
  • Rotor
  • Statör

Alternatör kasnağı ve alternatör kömürü, parçanın görev alanına giren ve bağlantı noktalarının ve çalışma prensibinin gerçekleştirilmesi için gerekli olan kalemlere örnektir. Sistem şu anda alternatör kömürü tarafından desteklenmektedir. Zamanla değiştirilebilir ve azaltmak için kullanılabilir. Arıza gibi durumlarda önce kömürü kontrol etmek akıllıca bir fikir olabilir. Aracın şanzımanı da alternatör kasnağı tarafından gerçekleştirilir. Pilin bilgileri iletilir ve hareket enerjisi elektriğe dönüştürülür. Genel olarak her bileşen belirli bir ölçüm gerçekleştirir ve çalışma mantığında belirli bir konum işgal eder.

Şarj Dinamosu Arızası

Şarj dinamosu arızası sinir bozucu ve potansiyel olarak maliyetli bir sorun olabilir. Şarj dinamosu arızalandığında akünün çabuk bitmesine ve çeşitli elektrik sorunlarına yol açabilir. Bu bölümde şarj dinamosu arızasının nasıl tespit edileceğini anlatacağız. Şarj Dinamosu arızası çok ciddi bir arızadır. Direk motora bağlı olduğu için aracınızın motoruna ciddi zararlar verebilir. Ayrıca hareketin elektriğe çevrildiği yer olduğu için tetiklenen olaylar aracın elektrik sistemine ciddi zarar verebilmektedir. Arızalı bir şarj dinamosu genel olarak birkaç belirti gösterir. 
Alternatör, aracın belirli parçalarına bağlı için arıza belirtileri de hemen ortaya çıkar. Kullanıma bağlı olarak veya aracınızı doğru tanıyarak bunu zamanla öğrenebilirsiniz. Alternatör arızasının belirtilerini anlamak istiyorsanız, çalışma mantığını ve etkilediği alanları bilmek de faydalı olacaktır. Ancak farkında olmasanız bile size verilen uyarılar bunu anlamanızı kolaylaştırıyor. Dikkat etmeniz gereken Şarj Dinamosu Arızası belirtileri;

  • Araç uyarı sisteminde şarj ya da alt gösterge ışığının yanması
  • Şarj dinamosundan su gelmesi
  • Motorun hiç çalışmaması ya da geç çalışması
  • Farların aniden kararması

Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Bize WhatsApp'tan Ulaşın!
1