Seramik Kaplama Nedir? Nasıl Uygulanır?
İçindekiler
- 1 Seramik Kaplama Nedir?
- 2 Seramik Kaplama Ne İşe Yarar?
- 3 Seramik Kaplama Nasıl Yapılır?
- 4 Seramik Kaplamalı Araç Çizilir mi?
- 5 Seramik Kaplama Güneş Yanıklarından Korur mu?
- 6 Seramik Kaplamalı Araba Nasıl Yıkanır?
- 7 Seramik Kaplamanın Artıları ve Eksileri Nelerdir?
- 8 Artıları:
- 9 Eksileri:
- 10 SERAMİK KAPLAMA FİYATLARI
Seramik Kaplama
Otomobil fiyatlarının gün geçtikçe arttığı günümüzde araçların dış görünüşünü korumak her araç sahibinin ilgilendiği bir konudur. Arabanızdaki boyası sadece güzel görünmesi için değil; aynı zamanda aracın gövdesi için önemli bir koruma katmanıdır. Seramik kaplama aracınızı çiziklerden, kirden ve UV ışınlarından koruyabilir. Peki seramik kaplama sizin için uygun mu?
Seramik Kaplama Nedir?
Her arabanın yüzeyinde astar, bir kat boya ve boyayı dış etkenlerden koruyan şeffaf bir vernik katmanı vardır. Seramik kaplama aracınızın yüzeyine, vernik katın üzerine uygulanan bir kaplamadır.
Temel olarak, seramik kaplama, arabanızın yüzeyindeki ikinci bir koruma tabakasıdır. Nanoteknoloji sayesinde, çıplak gözle görülemeyen çok ince ve şeffaf bir tabaka oluşturmak için bir araya gelen küçük polimerler kullanılır.
Bu katman, arabanızın boyasındaki gözenekleri kapatarak üstün hidrofobik özellikler üretmenin yanı sıra ultraviyole ışınlarına, çizilmelere, kimyasallara ve aşırı sıcağa karşı daha dirençlidir. Seramik kaplama, aracınızın yüzeyi ile yarı kalıcı bir bağ oluşturur, yani kısa sürede çözünmez veya bozulmaz.
Seramik Kaplama Ne İşe Yarar?
Seramik kaplama araç sahiplerine birçok fayda sağlar. Öncelikle aracın boyasını güneşin UV ışınlarının neden olduğu solma ve oksitlenmeye karşı korur. İkincisi, çiziklerin ve girdap izlerinin boyaya zarar vermesini önleyen koruyucu bir tabaka oluşturur. Üçüncüsü, suyu, kiri ve diğer kirleticilerden koruyan bir tabaka oluşturarak aracın temizlenmesini ve bakımını kolaylaştırır.
Seramik Kaplama Nasıl Yapılır?
Seramik kaplama, geleneksel mum veya dolgu macununa benzer şekilde uygulanır. Ancak, başvuru süreci daha fazla zaman alır ve daha fazla hazırlık gerektirir. İlk olarak, yapıştırma işlemine müdahale edebilecek herhangi bir kir veya kiri çıkarmak için arabanın yıkanması ve dezenfekte edilmesi gerekir. İkinci olarak, girdap izlerini veya kusurları gidermek için boyanın cilalanması gerekir. Son olarak seramik kaplama sünger veya aplikatör pedi kullanılarak uygulanır. Kaplama uygulandıktan sonra, aracın çalıştırılabilmesi için 24 ila 48 saat arasında kürlenmesi gerekir.
Seramik Kaplamalı Araç Çizilir mi?
Seramik kaplama çizilmelere ve girdap izlerine karşı mükemmel koruma sağlarken, çizilmeye karşı tamamen dayanıklı değildir. Araç aşırı koşullara veya ağır temasa maruz kalırsa yine de çizilebilir. Ancak seramik kaplama, alttaki boyaya zarar vermeden çiziğin giderilmesini veya hasarlı bölgenin onarılmasını kolaylaştıracaktır.
Seramik Kaplama Güneş Yanıklarından Korur mu?
Evet, seramik kaplama aracın boyasını güneşten korur. Kaplama, güneşin UV ışınlarının boyaya nüfuz etmesini ve solmasına veya oksidasyona neden olmasını önleyen koruyucu bir tabaka oluşturur. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta seramik kaplamanın güneş ışınlarına karşı %100 koruma sağlamadığıdır. Yine de ek koruma sağlamak için aracı gölgeli bir alana park etmeniz veya araba örtüsü kullanmanız önerilir.
Seramik Kaplamalı Araba Nasıl Yıkanır?
Seramik kaplamalı bir arabayı yıkarken pH nötr bir sabun ve mikrofiber havlu kullanmak gerekir. Kaplamaya zarar verebilecek sert kimyasallar veya aşındırıcı malzemeler kullanmaktan kaçının. Kir ve çamuru gidermek için aracı suyla durulayarak başlayın. Ardından, çok fazla basınç uygulamamaya veya çok sert ovmamaya dikkat ederek, arabayı nazikçe yıkamak için sabun ve havlu kullanın. Son olarak, aracı tekrar suyla durulayın ve temiz bir havlu ile silin.
Seramik Kaplamanın Artıları ve Eksileri Nelerdir?
Artıları:
- Uzun süreli koruma
Seramik kaplamalar aracınızın boyasını beş yıla kadar koruyabilir. Arabanızı yıkama sıklığını azaltabilen suyu, kiri ve diğer kirleticileri iten bir bariyer sağlarlar. - Geliştirilmiş görünüm
Seramik kaplamalar, aracınızın yepyeni görünmesini sağlayabilecek parlak bir yüzey sağlar. Ayrıca rengin derinliğini artırabilir ve boyayı patlatabilirler. - Kolay bakım
Seramik kaplamalar arabanızı temizlemeyi kolaylaştırır. Kaygan yüzey suyu ve kiri iter, bu da arabanızı bir hortumla kolayca yıkayabileceğiniz ve kir ve pisliğin büyük kısmının akıp gideceği anlamına gelir. - Uygun maliyet
Bir seramik kaplamanın ilk maliyeti yüksek gibi görünse de, aslında uzun vadede uygun maliyetli bir seçenektir. Zaman içinde maliyeti artırabilen sık cilalama ihtiyacını ortadan kaldırabilir.
Eksileri:
- Yüksek maliyet
Seramik kaplamalar, özellikle büyük bir aracınız varsa veya sizin için bir profesyonelin uygulamasını istiyorsanız pahalı olabilir. Seramik kaplamanın sizin için uygun olup olmadığına karar vermeden önce bütçenizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. - Uygun uygulama gerektirir
Seramik kaplamalar, etkili bir şekilde çalıştıklarından emin olmak için uygun hazırlık ve uygulama gerektirir. Doğru uygulanmadığı takdirde aracınızın boyasına zarar verebilir veya pürüzlü bir yüzey oluşmasına neden olabilir. - Kalıcı çözüm değil
Seramik kaplamalar beş yıla kadar dayanabilse de kalıcı bir çözüm değildir. Sonunda yıpranacaklar ve yeniden uygulama gerektirecekler. - Mevcut hasarı düzeltemiyorum
Arabanızın boyasında çizikler veya talaşlar gibi mevcut hasarlar varsa, seramik kaplama sorunu çözmez. Boyanın görünümünü iyileştirebilir, ancak herhangi bir hasarı onarmaz.
SERAMİK KAPLAMA FİYATLARI
Seramik kaplama fiyatları kullanılan malzemeye ve uygulanan araca göre değişiklik göstermektedir. Doğru bir fiyat teklifi almak için aracınızın servisimize getirebilir veya bizi arayabilirsiniz. İnternette uygun fiyatlara seramik kaplama malzemesi temin edilebilir ancak boyanızın bu ürünlerle ne kadar iyi uyum sağlayacağını öngöremezsiniz. Ek olarak, hava koşulları, uygulama teknikleri ve hazırlık çalışmaları gibi performansı ve uzun ömürlülüğü etkileyen çeşitli değişkenler vardır. Günün sonunda, uygulama hatalarına ve çizikleri düzeltmeye muhtemelen daha fazla vakit ve para harcayacaksınız. Bu yüzden bu işi uzmanına yaptırmakta fayda var.
Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz: