Yakıt Filtresi Nedir?

Yakıt Filtresi

Yakıt filtreleri her periyodik bakımda değiştirilmez. Peki yakıt filtresi değişimi ne zaman yapılır? Her bakımda sırasında değiştirilmemesine rağmen, yakıt filtresi yine de çok önemli bir parçadır. Yakıt filtresi ne işe yarar?  değişmezse ne olur? Yakıt filtrelerinin maliyeti de dahil olmak üzere sizin için birçok konuyu ele aldık.

Arabanızdaki benzin deposu yakıtı muhafaza eder. Sistem, yakıt pompasını kullanarak yakıt deponuzdaki benzini silindirin yanma odasına aktarır. Yakıt filtresi depodan gelen yakıtı filtreleyerek motora giden yakıtın temiz olmasını sağlar.

yakit-filtresi

Yakıt Filtresi Ne İşe Yarar?

Yakıt filtresi, motora ulaşmadan önce yakıtta bulunan kir, pas, su ve döküntü gibi yabancı maddeleri ve yabancı maddeleri filtreleyen bir parçadır. Yakıt filtrelerinin yapısında genel olarak kıvrımlı bir kağıt kullanılır ve yakıt deposu ile motor arasına takılır. Filtrenin birincil amacı, motora ulaşan yakıtın temiz olmasını ve motor hasarına veya performansın düşmesine neden olabilecek kirletici maddelerden arındırılmış olmasını sağlamaktır. Yakıt ne kadar temiz olursa olsun, yakıt tankınızın iç duvarlarında metal kalıntıları mevcuttur. Bu birikintilerin yakıt pompasına ve enjektörlere ulaşmasını önlemek için yakıt filtresi kritik bir rol oynar.

Arabaların mazot pompası ve enjektör sistemleri çok pahalı olduğu için kaliteli bir mazot filtresi kullanılmalıdır. Yakıt filtresi tek kullanımlık ve ucuz olmasına rağmen büyük sorunların önüne geçebilir. Ucuz muadil ürün tercih etmek yerine OEM yedek parça kullanarak aracınızı güvende tutabilirsiniz. Orijinal yedek parça üreticileri mazot filtrelerini, diğer piyasa markalarından daha kaliteli bir şekilde üretir. Yüksek kalite parçalar, arabanızdaki pompa ve enjektörle ilgili sorunlara karşı sizi koruyacaktır. CNR Motors olarak her zaman OEM parçaları öneriyoruz.

Yakıt Filtresi Nasıl Çalışır?

Yakıt, yakıt deposundan yakıt hattından motora akarken, yakıt filtresinden geçer. Filtrenin kağıt elemanı, yakıtta bulunan her türlü kirletici maddeyi veya safsızlığı yakalayarak motora yalnızca temiz yakıtın geçmesine izin verir. Filtrenin yuvası, yakıtın motora girmeden önce kağıt elemandan geçmeye zorlanmasını sağlar.

Yakıt Filtresi Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir?

Yakıt filtresinin değiştirme aralığı, aracınızın marka modeline ve sürüş türüne göre değişir. Genel bir kural olarak, hangisi önce gelirse, yakıt filtresinin her 20.000 – 30.000 kilometrede veya iki yılda bir değiştirilmesi önerilir. Tozlu veya kirli koşullarda araç kullanıyorsanız, filtreyi daha sık değiştirmeniz gerekebilir.

Yakıt Filtresi Her Bakımda Değişir Mi?

Yakıt filtresinin kullanım ömrü motor yağı ve diğer filtrelere göre daha uzun olduğu için, yakıt filtresi her 2 bakımda bir değiştirilir. Bunun yanında her bakımda değiştirilmesinde bir zarar yoktur.

Yakıt Filtresi Motor Performansını Etkiler mi?

Evet, yakıt filtresi motorunuzun performansını korumada önemli bir rol oynar. Tıkalı bir yakıt filtresi, motora yakıt akışını kısıtlayarak hızlanmanın azalması, stop etme ve sert rölanti gibi çeşitli sorunlara neden olabilir. Bazı durumlarda, tıkalı bir yakıt filtresi motorun çalışmasını tamamen engelleyebilir.

Yağ Filtresi ile Yakıt Filtresi Aynı mıdır?

Hayır, yağ filtresi ve yakıt filtresi farklı işlevleri olan iki parçadır. Yağ filtresi, motor yağında bulunan kirleticileri ve safsızlıkları filtrelemekten, yakıt filtresi ise yakıtta bulunan kirleticileri ve yabancı maddeleri filtrelemekten sorumludur.

Yakıt Filtresi Tıkanınca Ne Olur?

Yakıt filtresi tıkanırsa, aracınızın performansıyla ilgili çeşitli sorunlara neden olabilir. Yakıt filtresinin tıkanması sık sık meydana gelen bir sorundur. Bu durum halk arasında filtre şişmesi olarak da bilinmektedir. Bu meydana geldiğinde aracınız birkaç belirti gösterecektir. Başlıca belirtiler şunlardır:

  • Stop etme
  • Gaz tepkisinde azalma
  • Tekleme
  • Motoru çalıştırmada güçlük
  • Rölantinin sabit kalamaması, dalgalanması

Zamanla, bu belirtiler daha da belirgin hale gelebilir ve diğer sorunları tetikleyebilir. Bu yüzden belirtileri fark ettiğinizde aracınızı en kısa sürede bir servise teslim etmelisiniz.

 

Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Bize WhatsApp'tan Ulaşın!
1